20 July, 2016

Motivation untuk Diri Sendiri

Assalamualaikum

Hurm..sudah lama tak tepek apa2 tulisan di blog ni.. last was 2014. Tetiba tengah2 buat kerja teringat blog yang lama sudah tidak dijenguk.. Huhuhu.. Seingat sis, sis stop tulis blog tahun 2014 tu sebab busy sangat dengan practical, habis practical sambung final sem..so harusla busy kan? Hikikhik.. Tahun2015 sis hbis blaja bulan jan.. tapi sis langsung x ingat pasal blog ni…smpai laa skang..hihi baru teringat bila tengah kerja..dan tetiba sis rasa rindu plak nak menulis balik, tapi sis tak tau nak tulis apa.. J J so..sis rsa sis nak merapu. Actually sis tengah sedih LL confius (T_T), stress pon ye jugak. Sedih sebab result sis untuk ACCA (first paper) fail, sis tak letak high expectation sgt untuk lulus sebb sis x sempat jawab 2 sub questions, yg total mark die 20 marks, qute big rite? Tapi still sis mengharapka keajaiban untuk sis lulus. Dah laa this year sis kna pass 2 paper.. so means sis kna reseat untk sept or Dec punye paper.. Sis stress tau sebab coz ni subject membaca.. Sis memg kalau subject membaca sis punye nervous lain mcm..Sebab bab membaca sis lemah ckit.. Sis lupa nk bg tau reason sis kena pass 2 paper this year sebab skang ni sis contract under FGV as a Cadet Accountnat 3 years. Tapi sis kena berkhidmat di Pasir Gudang. Sis jugak stress sebab sis skang ni byk betol kje.. smpai kna balik malam.. Dan ini jugak reason knp sis menulis balik..seba sis xtau nk luahkan kt sapa..

                Sis cerita dekat parents sis tapi sis tak nak laa tujuk yang sis ni terlalu sedih and Terlalu stress…nanti depa risau..sis just ckp sis okay je.. Tapi sometime sis rasa “aku mampu ke nak hadap semua benda ni” Sis still question diri sis..sebab sis kadang2 rasa tak mampu. Tapia da suara lain dalam otak sis ni ckp.. ‘kalau kau tak mampu, Allah tak akan bagi kau lulus interview, awal2 lagi ko tak akan terpilih’.. Yup it upon betol.. Sis xprepare pon untuk interview, sebab last minit, sis tak prepare untuk jawab English test die yg susah dan sis jugak x prepare untuk jawan math test die yang entah apa-apa. Plus sis punye document pon x lengkap, tapi Allah bgi sis lulus, mgkin ini betol rezeki sis. Bayangkan time tu application 1400++ and yg called for iv 100 and yg die nak hnya 25, but..yang  pass only 19, so bila sis ingt mnde ni..sis yakin sis bole buat, but sis perlu berkorban lebih, work really hard dari before this. Sis bole habiskan Degree in Accounting, so sis yakin sis bole habiskan 5 paper ni lagi..
Am I right?



 Sis tulis ni sebab sis nak motivation je, sebab sis nk remind balik apa yg sis penah lalui b4 sis dapat join FGV, supaya sis consisten and x biarkan usaha sis selama ni sia2.. Sebab sis memang ada intention untuk professional paper, and thanks  Allah, die bg sis join sponsorship under FGV ni. So sis kena berusaha lebih laa kan?? Sis mohon semua doakan sis Berjaya. Amin Semoga anda semua berjaya juga di Dunia dan akhirat







26 August, 2014

Banduan Wanita Islam Dipenjara Bersama Beribu Banduan Lelaki Di Afghanistan

Tahukah anda banduan bernombor 650 adalah satu-satunya banduan wanita yang ditahan dipenjara Bagram di Afghanistan di mana penjara ini adalah khusus untuk banduan lelaki?

Inilah hakikatnya yang dialami oleh banduan 650 yang bernama Dr. Aafia Siddiqui. Beliau diculik pihak FBI Amerika pada 30 Mac 2003 di Pakistan atas tuduhan mempunyai hubungan erat dengan Al-Qaeda di mana sehingga sekarang tiada bukti dapat ditunjukkan oleh pihak FBI tentang hubungan yang dikatakan itu. Siapa Dr. Aafia Siddiqui? Tiada siapa kenal baik masyarkat Malaysia dan Islam diseluruh dunia dan tiada media di mana-mana kerajaan negara Islam yang ingin mengambil tahu tentang Dr.Aafia ini kerana apa? kerana diri kita ditimpa penyakit wahan dan assobiyah dan otak kita sudah diprogram untuk tidak menganggap umat Islam yang lain sebagai saudara. Buktinya, kita hanya simpati tapi tiada empati. Orang barat pula menganggap nyawa umat Islam tiada nilai. Jika seorang wanita barat diculik oleh orang Islam setiap hari media di seluruh dunia termasuk negara Islam akan mencanang cerita penculikan itu kerana apa? kerana otak kita diprogram akan kasta orang barat sangat tinggi. Aku mengambil inisiatif sebagai satu tanggungjawab seorang Islam untuk disampaikan kepada masyarakat akan cerita wanita yang difitnah oleh pihak Amerika dan sekutu kuatnya Pakistan yang bangsat lagi bacul. Dr. Aafia Siddiqui dilahirkan di Pakistan dan menjadi rakyat Amerika merupakan satu-satunya saintis neurologi di dunia yang mempunyai PHD dari Universiti Harvard. Juga mempunyai 144 sijil dan ijazah kehormat dari institusi serata dunia termasuk dari MIT. Beliau juga seorang hafazan al-Quran dan seorang mujahidah. Tiada seorang wanita barat yang setara dan setanding dengan pendidikan beliau.




Beliau diculik bersama 3 orang anak kecilnya selama 5 tahun tanpa khabar berita sehinggalah 4 orang tahanan Bagram yang berjaya melarikan diri mendedahkannya tentang banduan 650 yang tidak ketahui namanya. Mereka hanya mengetahui dia adalah seorang wanita Pakistan dan seorang ibu yang dipisahkan dari anak-anaknya dan setiap hari mereka akan mendengar wanita tersebut menjerit akibat diseksa. Seterusnya Yvonne Ridley seorang wartawan Britain mendedahkannya secara besar-besaran di sidang wartawan tentang siapa sebenar banduan 650. Sejak dari itu seluruh dunia ingin tahu apa yang telah terjadi kepada Dr. Aafia dalam tempoh 5 tahun tersebut dari 2003-2008 dan apa kesalahan beliau dan kenapa tidak dibicarakan. Penipuan Amerika tentang tiadanya banduan wanita di penjara Bagram akhirnya terbongkar bersama skrip-skrip ****h untuk meyelamatkan maruah FBI Amerika. Semasa di dalam tahanan di Bagram beliau diseksa dan dirogol setiap hari dan dinafikan haknya sebagai seorang wanita. Dipaksa menggunakan tandas lelaki dan bilik mandi yang terdedah dan boleh dilihat oleh pengawal-pengawal penjara. Situasi beliau sepanjang penahanan tersebut amat meyedihkan sehingga beliau hilang ingatan. Nasib anak-anaknya selama 5 tahun tersebut juga tidak diketahui oleh sesiapa sehingga sekarang. Sehingga kini tiada dakwaan tentang kegiatan beliau bersama Al-Qaeda oleh pihak Amerika hanya melainkan dakwaan cubaan membunuh seorang askar Amerika dan FBI semasa di dalam tahanan di Afghanistan. Amat pelik apabila perbicaraan ini dilakukan di Amerika sedangkan kesalahan tersebut dilakukan di Afghnistan. Juga tiada bukti yang beliau melakukan cubaan bunuh melainkan beliau ditembak di perutnya sesama di dalam tahanan oleh askar Amerika kononnya untuk keselamatan diri. 

Bukan sahaja Dr.Aafia tetapi ramai lagi wanita Islam yang diculik oleh FBI dan sekutunya tanpa diketahui dan dibicara dan akhirnya kita hanya didedahkan wanita-wanita ini didera secara seksual seperti di penjara Abu Gharib, Iraq. Biarlah Dr. Aafia menjadi pemangkin pembebasan untuk wanita-wanita Islam yang ditindas di penjara-penjara Amerika seluruh dunia. Tiada apa yang dapat aku sumbangkan melainkan doa, menyebarkan kisahnya di blog dan sain petisyen untuk pembebasan beliau. Jika ada yang terbaca silalah klik di link Laman Menarik sebelah kanan sebagai sokongan kepada wanita genius yang tidak bersalah ini. Juga jangan lupa boikot produk Amerika!! inilah cara jihad yang mampu kita buat di bumi Malaysia. Allah tidak memandang kesannya tetapi memandang usaha kita. Jika di akhirat nanti Allah bertanya apa yang aku telah lakukan untuk saudara-saudara Islam yang tertindas insya Allah aku mampu menjawabnya 


info: http://kezoom.blogspot.com/2014/08/banduan-wanita-islam-dipenjara-bersama.html#.U_4LR8VdWSp,
http://citercopy.blogspot.com/2013/07/menyayat-hati-banduan-wanita-islam.html#sthash.du886q2a.dpuf

08 August, 2014

Butik Online Yang Bole Dipercayai

Salam readers..

Hai hari ni rasa nak share pasal butik online. sebaba apa?? Sebab shopping and business online ni da jdi tren masa sekarang. Ramai yang suka shopping online sebabnya mereka tak perlu nak bersusah payah untuk keluar pergi shopping mall bagai. Sebab sekarang ni, nak pergi ke shopping mall pon susah, dengan parking lagi, dengan sesaknya lagi.. so kebanyakan individu yang tidak suka bersesak..akan pilih online store untuk bershopping. so kat sini nak share online store/ online butik yg bole dipercayai dan in shaa Allah tak akan tipu duit korang semua sebab saya pernah beberapa kali berurusan dengan butik ni..
Baju2 dan handbag2 yg dijual di situ high quality.. sealin baju and beg, ada juga dijual product2 kesihatan..:)
Owner both page adalah sama..:)

GGirl's Styles Gs & GGirl's Styles




Handbag style murah-harga kilang









BORED


Mini Pavlova

Assalamualaikum dan Selamat Hari raya kepada followers and readers semua.. Ok actually tahun 2014 memg tahun yg sangat busy bagi aku sebab tahun ni im doing my internship program (Feb- July) and tahun ni jugak merupakan final semester aku..(sept 2014-jan 2015). So sementra masih ada lgi masa2 free kat umah ni.. aku pon apa lagi... start laa project aku. Aku ni actually suka sangat memasak, buat2 kuih ni.. sebab rasa seronok bila tengok orang makan apa yang kita buat. Ok kali ni aku nak share resepi pavlova yg aku buat. Actually ni ofcos bukan resepi original aku. aku amil resepi ni dari internet jugak. Dari My Resipi. Aku suka jugak cari resepi dekat sini sebab macam2 ada. and aku rasa semua resepi ada kot kat web tu, dari yg traditional hinggalah ke moden.



Bahan-bahan ( 10 org )

  • 4 bj putih telur gred A
  • 1 cwn gula pasir/gula castor
  • 2 s/mkn tepung jagung
  • 1 s/t cuka mkn
  • 1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
  • Topping:
  • 1 cwn fresh cream ( Rich, Value - non diary)
  • Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur

Cara-cara

  1. Pkl putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.
  2. Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe
  3. Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati
  4. Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©
  5. Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
  6. Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
  7. Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur
  8. Utk topping: pkl fresh cream smpi soft peak. Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan fresh fruits td ngan kreaviti anda.
  9. Lps tu blh lah mamam...sedap beb..hehehe






30 December, 2013

ANGELS

Assalamualaikum readers.. hurm da lame sangat tak post entry dekat blog ni.. Ok hari   tetiba nak update entry sebab dapat idea untuk tajok. Actually hari ni hari first student Uitm seluruh Malaysia menduduki final exam untuk semester Sept 13- Jan 14. dan aku adalah salah seorang yang exam pada hari ini, Alhamdulillah paper hari ni soalan agak senang. Hurm bila baca tajok.. apa yang korang semua fikir ek?? ANGLES.. Nak tau?? jom baca entry ni sampai habis.

Angel 1

 Ini  budak namanya NoR Emiliana.. Tapi kami2 panggil die Mel( uish gile bandar nama die) Die ni aku kenal since Diploma di Dungun.. Tapi time diploma semua orang panggil die Emy. Kitorang classmate.. tapi x laa rapat. Berkawan sekadar classmate.. Die ad geng dia.. aku ada geng aku.. Tapi bila degree.. kami terpisah dari geng2 kami. Kami sama2 dapat further kat Jengka.. Sejak tu kami rapat.

Angel 2
 Okay, budak ni pulak namanya Zyra. Die ni budak kuantan. Oi.. first time kenal die aku ingat die nie kerek gila. Kalau pandang orang tu jangan cakap la, macam tak puas hati je. Tapi bila da kenal dengan die ni.. haha perangai.. Masya Allah.. hahaha

Angle 3
Manusia seterusnya yang aku nak cerita kt sini ialah Ada. Die ni biasa2 je.. tapi kalau korang nak tau udate sal korea, xpayah baca ALL KPOP.. tnya je die.. confirm die tau. Die ni kalau tengok dari luaran, mcm pendiam, tapi bila da kenal, naik penat nak dengar  die bercerita. Sampi penah jugak terdetik di hati, ' bila laa Ada ni nak berhenti bercakap'
Angel 4
Yang ni Plak kitorang panggil die Pkah.. Namanya secantik orangnya Nur Afiqah Nabilah. Ni lagi sorang manusia, first2 jumpa die, tengok die, kita akan terfikir, ' asal minah ni pandang aku macam tu', ' apa yang minah ni tak puas hati ek??' memang rasa geram je, tambah2 plak dengan jelingan tajam dam pandangan maut die.. hahaha.. tapi skang ni bila die pandang macam tu, da xde perasaan da.. sebb tau die memang pandang macam tu, tapi orangnya... tersangatlaaa sempoi..

Angel 5
 Yang ni plak Ain namanya. Die nie classrep kami. time mula2 masuk, aku annoying jugak dengan minah sorang ni, bila die introduce diri die, mesti nak cakap yang ayah die ada business. Die ingt die sorang agaknya ada business, hahahah..Ini orang agak pendiam jika tengok secara kasar, tapi bila da rapat, banyak mulut, susah jugak nak berhenti, kalau gelak, ala2 gelak setan gituuuu.. haha



Ok the last one is ME.. hewhewhew..;p

Angel 6
Ok for ur information, ANGLES yang di maksuddkan di atas ialah kami ber 6.. Ni semua idea si MEL.. hahaha..:)



ANGELS



ANGELS

ok laa. sampai sini aje entry aku pada kali ini.. To my angles, gud luck untuk final kali ni..
LOVE yOU ALL!!! muah3x..




07 October, 2013

JOM MENAG HADIAH BESAR DENGAN NESCAFE!!!


hari2 minum nescafe???? hurm apa kata sambil2 minum joint peraduan ni. confirm korang semua suka.. senang je nk menang!!

AD: Guys! Win prizes easily just by completing tasks given by @NescafeMalaysia. #StartwithNESCAFE http://my.sharings.cc/p/4RaKy