29 April, 2011

fakta menarik dunia!!!!!!!!!

Hurmmmmmmmm
Actually ak ngah bosan nie.... nk study rse malas.... ingat nk study lepad solat Zohor....
Ak search internet....n tetiba terbaca r beberapa fakta2 menarik dunia... so i want 2 share with u... Maybe ada yg da tau n ada yg x tau gi..n maybe fakta nie korg pon x penh dgo n x sangka....

10 fakta dunia yg aku bce hri nie

  1. ikan yu kehilangan gig lebih dr 6000 btg setahun n gig barunye akan tumbuh dalam masa 24 jam... 
  2.  rambut laki akan gugur 40 helai sehari n wanita 70
  3.  otot yg bekerja paling cepat pada badan manusia ialah otot di  kelopak mata kerana ia mampu bekerja   menggerkkan kelopak mata kita 5 kali sesaat
  4. dalam setitik air mengandungi 50 juta bacteria
  5. beruang dewasa dapat berlari sepantas kuda
  6. kandungan air dalam badan manusia sebanyk 38L.. Jumlah ni ckup untuk memcuci kereta
  7. Sekali anda klik pada  mouse, dapt membakar sebanyk 0,0000024 kilo kalori. jika anda memakan 1 batang coklat, anda harus menekan mouse sebanyak 765.551.000 kali untuk membakar kalori
  8. jantung ikan paus biru berdenyut sebanyak 9 kali seminit
  9. di india, ada undang2 yg membenarkan berkahwin dengn anjing
  10. penguin dapat menukarkan air masin kepada air tawar

NIPS

Salam sume...

NIPS??? apakah itu????
Actually nips nie adalah sejenis chocolate.... keluaran Jack n Jill... chocolate nie murah jer xp sgt sedp... Lately ak slalu beli.... Nips ni actually chocolate yg tga2 die ada kacang.... ntah la waktu ak kecik dlu ak x mint ngat NIPS nie.. xp skang nie mcm ske plak.. dalm semiggu boley dikatakan 2-3 kali gak la beli..... die x mahal pon.. 1 paket RM 2 jer...

Die nie ada 2 jenis... campuran raisin n kacang n kacang saja... yg raisin pon sodap...

28 April, 2011

Air sIrap Salh 1 BahaN aSas Bina HelikopTer?????

Salam sume..... 
mesti korg terkejut ngan dgn tjOk kt atas... xp i2 la hakikatnye..... ak Pon terkrjut bile mula2 bce artikel nie.... lau korg x percaye korg bce..
bce2 jgn x bce.....




Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.


haha nie la agknye lau helikopter yg diperbuat dripada air sirp... coz wane merah...



yg nie plak agknye ada tmbahan air oren kowt....

27 April, 2011

ItuYanGaKuRasA

Assalamualaikum sume...

Hmmmmmm skang nie ak bru jer lps balik dr mkan tga hri... Awal??? memg awl ak mkn tga hari lau dok kt kolej... bese laa x breakfast.... sbb pe x breakfast??? bese r.... salh 1 sebb  mals nk tron.. n bgon lewat... lewat ker??? x la lwt ngat ak bgon..huhuh paling lewt around 9.. n lebih2..hahaha...

Skang kt kolej sume nye org demam... bkn demm penyakit xp demm exam... ye laa.. lau lalu depn bilik dorg sume ngah mengadap buku... xp ak tetp ak.... walaupon exm ak akn still gak cri masa tok membuat apa yg ak suke...huhuhu..yer r mls nk tension2 kn diri.. kita kna study dgn relx.. bru r enjoy... nie x.... study tension2  p2 muke kerot2.. p2 tension.. msok dewn xtau nk jwb bnde...bukn ak ckp style study ak bgos sgt.. xp 2 laa yg ak wat.. lg pon ak nie jenis yg bkn gile stdy... Xp 2 la setiap org ada style msing2... so dorg tau ne yg terbaik tok diri dorg......


gambr hiasan jer ye... huhuhu...;)

3 paper da berlalu.. so far.. ak rse yg paling sush setakat nie subject account.. xp Alhamdullillah...ak still nmpk jalan cmne nk wat.. Allah sntiasa mmbantu hambanye.... dgn syarat kena usaha, berdoa n barulah tawakkal.... bukan tros twakkal tnpa usaha dan doa.....ak x confident ak betol...xp ak folloew jer step yg lecturer ak aja...  so tinggal 1 paper ag.. Paper Economi... ak lemah ckit lau bab membace nie... xp eco  nie ada due2.... kira n bce..huhuh n paper nie   1 may nnti... That y ak x study ag.. nk relx2 dlu lps pent memrah otk jwb far...huhuhuh

Besenye bile before paper last ktorg ada gab byk ckit tok study 4 da next paper.... ntah la.. memg schedule die g2....n time nie gak ak n kwn2 ak akn amik mse tok kua.. mkn2... ak n Muni wat bnde nie time part 1 ag.. Time part 1 2 ak kua ngan Muni, Jihan n Zu... time part 2 plak aku, muni, jihan, ekin, bella aimi n tengku.... part 3 ak n muni jer.... n part 4 plak ak, muni jihan n rumate jihan... Ak rse bnde nie tradisi ak n muni jer....sebb ktorg jer yg ada every sem time ktorg kua... Actually semalam time kua ak di fahamkan kua dgn term 'kte2' jer... so ak pk kite2 2 bermksud  kitorg bertiga.. rupanye ramai.. n actually mood ak spoil d situ.....sebb lau nk kata tradisi....... xkn ada org len selain kite2.... n  sejujurnye ak x enjoy sgt kua... sebb ak actually da plan nk g mkn kt tmpat len ngan muni.. 1st ak terkrjut bila ada org lain.. second terpksa plak 4low   dorg kt mne nk mkn....
 Nie hanyalah sekadar luahan perasan sorg insan...... xp alu org sekeliling hepy why not kte pon heppy????

hurmmmmmmmmm
i got a msg from someone..... i don't know y... after that mcm2 rse ada.... kdg2 rse serba salah... kdg2 rse selfish... what i wrote is what i felt....... kadg2 sush ea nk jadi jujr dgn diri sendiri.....sebb terpaksa jga hati org....

Xd study Eco ngan  Jannah n k.long..... wat past year question...... waaaaaaaaa sush gleeee....... xtau la dlm hall t nk jwb pe.... MCQ pon da sush.... blom ag structure n essei..adoyaiii..... hope x fail jer...  hmmm xp actually x dpt fokus sgt time wat 2.. kple dok mikir mcm2...... hmmmmmm...... kdg2 rse pent sgt...... rse nk lari jaoh dri org. nk pg kt tmpat yg org x kenl.....

Maybe ak jer kowt yg lebih2.. org len bese jer......

WeddinG dRess

Haaa tgok pda tajuk mesti korg ingt ak nk citer sal bju kawin kn??? no..no..no.... Actually ak nk citer sal lagu Teayang(big bang).. actually lgu nie da lme daa.. xp ak bru dgo n dgt sedp.... die ada dalam 2 version.. english n korean...



bkn nk cte sal wedding dress k..heheheh ;)









Nie mv versi korea...



 dan yg nie plak versi english.... ad videeo... xp bkn taeyang yg nyanyi... org len. lau nk tgok search kt utube sendiri... nie ak bg yg lyrics..seng tok korg nk nyanyi...huhuhuh


26 April, 2011

SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN....

Salam sume... 
Entry ak kali ni adalah nk bg tau pasal solat bila kite dth period....
bnda nie actually ak pon misunderstand b4 this... xp Alhamdulillah ak jmpa article nie.. so ak copy r.....
hope article nie berguna tok kte sume.....


Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu"

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.

Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..

Dalam BAB TIGA :
" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.
2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)
HURAIAN MASALAH :
1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?
- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)
2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?
- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.
- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.
3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.
-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.
-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)
-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.
Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

(Sumber dari teman-teman di facebook)

15 April, 2011

Final Exam around the CornEr

Salam sume.....
Hurm... da lme an aku x wat new entry. Actually ak xtau nk  tulis benda kt blog nie...hahaha.. Skang nie ak da nk dkt ngan final exam... Byk bnde yg berlaku ble da akhir2 sem nie... Nie la time nk wat dinner... mcm2 dinner la yg ad n mcm2 theme yg kite dpt lihat... sme la jgak dgn fakulti ak... Tidak ketinggalan jgk organized dinner...
theme dinner faccsys sem nie adalah Vintage in The Garden Of Light.... Hurm xtau la nk kte meriah ker x... hahaah


gmbo jap..
with nad, muni n teha

with dila





Actually sem nie ak attend 2 dinner..fiest dinner ialah Maka.. MAKA stand 4 majlis kecemerlangan Akademik..Theme for Maka was Memory Anak desa...

with jannah

with muni
 Ok habis da pasal dinner... sebenornye ak nk gtau yg final exam da dekat..hahaha Dinner2  2 smpingan jer...hahahaha.. Ok nie ak gtau ak punye jadual


                           16/4-muet
                           21/4-Ais 280
                           24/4- Maf 280
                           26/4-Far 250
                           1/5- Eco 211

Aku paling xsbo nk tunggu exam Eco..Bukn ak tersgt suke subject nie xp coz after that boley balik..Yeah... 
To all my frenzz... gud luck k....

07 April, 2011

Amaran Dari Allah

Salam...
 Entry ak kali nie adalah pasal Amaran tentg hari Kiamat...ak xtau cerita ni btol ke x xp xsalah sebagai renungan untuk mengingati kiamat.. Kita dituntut untuk meningati mati... Kisah nie ak amik dr fb pelakon n penyanyi.. Heliza Helmi


Message: Begini ceritanya.... Sahabat saya tu seorang guru di salah sebuah sekolah di Malaysia. Sahabat saya tu mempunyai seorang kawan Cina yang sama mengajar macam dia. Kawan Cinanye kata , dia telah terbaca berita di akhbar Cina baru-baru ini yang mengatakan ada seorang bayi cina baru saja lahir dalam keadaan mulutnye seperti berjahit tapi takdelah kesan jahit. Cuma mulutnye tertutup rapat. Jadi doktor bersepakat untuk membedah bayi Cina tersebut.

Ketika dalam pembedahan, mulutnye berjaya dibedah tapi ada sesuatu yang amat memeranjat yang berada di dalam mulut bayi tersebut..............Nak tahu ape dia???????? Doktor yang membedah bayi tersebut telah menemui sehelai kertas kecil yang didalam kandungannye bertulis dalam tulisan cina..nak tahu tak ape kandungannye??? Didalam kertas tersebut telah menyebut dalam tulisan cina yang berbunyi "Ingatlah wahai manusia, sesungguhnye Hari Kiamat akan menjelma tidak lama lagi"

Maka terperanjat lah doktor cina tersebut sebab bayi tersebut memang sejak dilahirkan memang mulutnye tertutup. Jadi tiada bukti mengatakan ada orang yang meletakkan kertas kecil tersebut. Jadi memanglah terbukti bahawa kuasa
Allah Yang Maha Besar menciptakan bayi tersebut sedemikian rupa untuk memberi maklumat kepada manusia tentang
ketibaan hari kiamat.. Sesungguhnye Allah Maha Bekuasa untuk memberikan agar bertaubat. Jadi sesungguhnye Allah sebenarnye masih sayangkan kita kerana telah memberi maklumat tersebut...

Adakah anda percaya ?Dalam keadaan ini , cuba kita renungkan pada zaman Rasullulah s.a.w Allah telah memberikan petunjuk kecil tentang tanda-tanda hari kiamat sejak zaman nabi-nabi dulu lagi.Contonhye lelaki kawin sama lelaki begitulah sebaliknye. Dan didalam Al-Qur'an sendiri telah mengatakan bahawa tanda tanda hari kiamat ialah apabila orang islam sendiri yang membenci islam dan menentangnye. Ini telah terbukti pada zaman sekarang di negara kita. Jadi secara amnye... sebenarnye hari kiamat akan menjelma tidak lama lagi tapi kita tak tahu bila. Cuma rasullullah ada menyebut hari kiamat akan datang pada hari Jumaat tapi tak tahu bila...........Tapi kita hairan kenapa akhbar melayu tiada berita ini.Ini adalah disebabkan pemerintah tak mahu akan menjadi kecoh di negara ini. Jadi sama-samalah kita renungkan bersama sesungguhnye berita itu adalah merupakan satu bonus daripada Allah terhadap manusia agar bersiap sedia.....untuk menanti ketibaan hari kiamat....................

Seperkara lagi ialah berkenaan salah satu tanda kiamat iaitu akan berlaku gempabumi di tiga tempat ....timur tengah, barat dan timur. Waktu itu baru Turki dan Taiwan.Tup..tup..Mexico di landa gempabumi yang dasyhat juga seminggu. Dan Allahyarham Ustaz Taha pernah berkata sekitar lima tahun lepas salah satu tanda kiamat akan berlaku kekecohan di Indonesia dan Turki. Sama sama kita renungkan...buktinya jelas makin nyata dari hari ke hari....sabarlah menanti.....sekian

01 April, 2011

OK That's my Mistake....

Salam....
skang ada kt umah...hehehehe... petg xd ad RTM dtg wat liputn tok program Anjung Bestari kt tv 1... Mls nk join xp kna join smbut kedatangan dorg.... Lagipon Dato' Maznah pon ada... Bg ak xbes sgt pon.. bese2 jer... Bkn sebb xditemuramah..xp sebb dorg dtg mcm nk mkn jer... xdok xtiviti lain lagsung.. BOSAN kowt

korg tau x semalam ak tersilap marah org...huhu
Ceritanye begini... ada org anto masg kt ak tnye ak sebenonye nk join jd ajk dinner ke x... ak pon tnye r sape... then ak ckp r ikut korg r.. sume keputusan kt tgn korg.... ak g meeting pon mcm ak xwujud.. then ak assume yg ak ada ke xdok sme jer...Lau ada meeting pon aku xdpt msg...ak reply mcm 2 coz ak ingt Bdk Dais yg sent msg kt ak... rupe2nye Alang...sian alang.. aku da wat die rse serba salah.. Alang sory sgt2.....  Xp lau bdak dais yg sent memg niat ak nk wat dorg terasa ckit... xp dri pemerhatin ak..lau 2lis mcm 2 pon rse Bdk Dais yg handle bnda nie xkn rse pape...rse sonok lg ada la coz dpt kongker tugas...Aku bkn jels xp ak xske cre dorg 2... lau nk wat decision ikut kepala dorg jer...bek xpayh amik bdak DIA join..korg jer yg join..kn seng....



Esok plak punye cerita
Actually xtau apa yg akn berlaku esok.... Mengikut perancangn atu x... semua di tangn Allah.. Kita manusia hanyne merancabg...xp yg ak tau esok ak da kna balik dungun semula... semoga perjalann ak selamat smpi ke destinasi..aminnnnnnnnn