22 April, 2012

Tarian Poco-Poco Haram

Assalamualaikum

Hari ni aku nak wat entry pasal tarian poco-poco. Sebenarnya aku pon baru tau yang poco-poco ni sebenarnya tarian orang kristian. Aku tahu pun sebab aku dengar dari USTAZ AZHAR IDRUS. ada orang yang mengajukan soalan kepada beliau berkenaan tarian ini. Tarian ini berasal dari Filipina dan ia ditarikan oleh masyarakat kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mereka. Jika kita perhatikan gerakan tarian ini, ia merupakan gerakan membentuk salib.

Aku ada jugak baca pasal poco-pooco ni dekat internet, dan ini merupakan salah satu cara musuh-musuh Islam mengenakan kita. Kita mengikuti tarian itu tanpa kita menyedari bahawa kita telah merestui agama kristian itu sendiri.

Pesanan Nabi S.A.W dalam sabdanya yang bermaksud:
"sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia tergolong dalam kaun tersebut"

Maksud hadis ini seara tidak langsung memberitahu bahawa setiap agama mesti kekel drngan identiti mereka sendiri. Begitu juga dengan umat islam, mesti kekal dengan identiti dan jatidiri islam itu sendiri.


So kepada readers, hope lepas ni kita boleh fikir mana yang baik and mana yang tidak and sebelum ikut mana-mana tarian, kita kenalah selidik dahulu tentang sesuatu tarian or sesuatu gerakan untuk earobik  itu.

20 April, 2012

JaHit Manik..(^_^)

Assalamualaikum semua..
 HAi hari ni rasa macam nak wat entry pasal jahit manik la.. Hehehe.. Aku  bukanlah pro pun, tapi baru nak cuba-cuba belajar. Sebenarnya, aku start tertarik untuk jahit manik ni bila aku tgok kawan aku punye baju, then dia cakap die buat sendiri lepas kakak tunjuk cara nak buat macam mana. Tambah2 dia cakap senag je  cara nak buat dia.. So aku pon apa lagi, meneruskan misi memerhati setiap jenis corak yang aku akan tengok dan imagine. hehehe.. First time aku try jahit time raya 2011. Aku buat experiment pada baju mak aku. Nasib baik menjadi even that was my first trying. Then aku pon proceed dengan jahit manik pada baju aku selepas menanyakan sedikit sebanyk and baca sedikit tentang jahitan manik ini. Tapi aku just buat yang corak simple2 je sebab masih lagi belajar..

Inilah first jahitan manik yang aku buat.. experiment menggunakan baju my mom ..^^

Ni adalah yang pada baju aku.


So apa pandangan korang semua??? Tapi whatever korang punye pandangan, cantik ke.. tak ke aku tak peduli sebab bagi aku ni da cukup cantik untuk yang amatur macam aku. lagipon  takde orang yang ajarkan aku buat ni semua. Aku belajar dari pemerhatian. Hehehehe.

So aku nak share dengan korang beberapa jenis manik yang terdappat di muka bumi ini ye.. hehe :

1) Manik Seed (ada 2 jenis)
    a. Manik Jepun
         Berbentuk silinder and mempunyai naggaran saiz dalam 6 (paling besar)-22 (paling kecil). Mempunyai
         lubang yang lebih besar berbanding manik czech.



     b. Manik czech
       Biasanya bersaiz 7-20. Berbentuk donat


2) Manik Delica






3) Manik Bugle



4) Manik Facated


Ini adalah sebahagian dari manik2 yang ada. Ada bermacam jeinis lagi manik yang aku tak tau dan anda lagilah tak tau kan?? heheh.. Ok la aku rasa sampai sini je laa dulu... Sampi ketemu hingga entry seterusnya ya... Hee LOL


18 April, 2012

PTPTN: Haram Cas Melebihi K0s Sebenar

Kepada semua peminjam PTPTN, jom kita baca ini

SHAH ALAM – Semua empat mazhab ulung sepakat bahawa kontrak perjanjian yang dikenakan caj perkhidmatan melebihi kos sebenar adalah haram.
Ketua Hal Ehwal Penyelidikan, Akademi Penyelidikan Syariah Kewangan Islam Antarabangsa (Isra), Dr Asyraf Wajdi Dusuki, berkata, melalui piawaian syariah adalah tidak dibenarkan bagi institusi pinjaman mengenakan peratusan yang tidak munasabah.


Katanya, caj perkhidmatan yang dikenakan mestilah mewakili kos sebenar perkhidmatan dan bukannya sekadar peratusan berasaskan nilai atau jumlah pinjaman yang diberikan. 
“Skim pinjaman pendidikan mestilah bebas daripada unsur-unsur yang diharamkan syarak, terutamanya dalam konteks riba,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.
“Malah, Majlis Syariah AAOIFI (Organisasi Perakaunan dan Pengauditan bagi Institusi Kewangan Islam) dan Majlis Fiqh Sedunia di bawah Pertubuhan Negara-negara Islam (OIC) mengeluarkan resolusi yang jelas dengan menyatakan bahawa caj bagi perkhidmatan hanya dibolehkan dengan syarat ia adalah kos sebenar pengurusan teknikal.
“Piawai Syariah AAOIFI adalah seiring dengan Resolusi 13 yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa OIC. Ini bermakna sebarang caj yang dikenakan mestilah berasaskan kos pengurusan yang sebenar dan bukannya sekadar meletakkan peratusan seperti satu peratus, dua peratus atau tiga peratus daripada jumlah pinjaman.
Menurutnya, kitab syariah Al-Sunan Al-Kubra Lil-Baihaqi menjelaskan setiap pinjaman yang membawa kepada manfaat bagi pemberi pinjaman adalah riba.
“Riba yang berkaitan dengan amalan memberi hutang dinamakan riba al-qard atau riba al-duyun. Hutang atau pinjaman tidak boleh dikenakan sebarang caj tambahan sama ada bersifat faedah atau perkhidmatan,” katanya.
Beliau berkata, Majlis Fatwa OIC dan Piawai Syariah AAOIFI membenarkannya apabila caj dikenakan berasaskan kos pengurusan sebenar tanpa terikat kepada nilai hutang peminjam. Maka caj tersebut boleh dikenakan kepada peminjam tanpa mengira jumlah atau nilai hutang yang diberikan.
“Ia tidak termasuk dalam pengiraan kos sebenar perkhidmatan pengurusan hutang seperti gaji pekerja, sewa tempat, aset dan pengangkutan serta perbelanjaan umum yang meliputi pengurusan institusi.
“Semua ini bagi mengelakkan wujudnya unsur-unsur riba yang diharamkan. Apa yang penting ialah elemen riba tidak boleh di kompromi sama sekali,” katanya.
Beliau berharap caj perkhidmatan dimansuhkan dan bukan memansuhkan pinjaman PTPTN, kerana ia adalah hutang yang perlu dijelaskan oleh peminjam.
Menurutnya, PTPTN tidak wajar dimansuhkan kerana ia boleh memberi manfaat kepada pelajar secara menyeluruh, berbanding skim biasiswa yang memfokuskan kelompok pelajar elit yang cemerlang akademiknya.
Info ini saya dapat dari Harian metro Online bertarrikh 18 April 2012.  Saya copy ini supaya followers saya yang tidak tahu, dapat tahu dari entry ini.


Air Bicycle

Assalamualaikum...

Hye hye hye... da lme aku tak update blog ni. Busy?? tak la.. ak tak busy pon. Orang menganggur, mane busy.. hehehe. Malas sebenarnye nak update blog coz line dekat area rumah aku ni slow la.. Tengok pada tajuk, mesti you all semua tertanye2 kan??? apa benda la yang aku merepek ni kan??? Aku tak merepek pon.. sebenarnya air bicycle ni ialah sejenis basikal untuk exercise. Basikal ni bukan macam basikal yg kita budak2 main time petang2, bukan basikal yang pakcik2 tua bawa pergi masjid and bukan juga basikal yang digunakan untuk berlumba tu. Ini basikal untuk indoor exercise. Yang biasa kita lihat dekat gym and biasa juga ada dekat rumah.

ni la die air bike, ni sekadar hiasan xp yg dekat rumah aku  lebih kurg macm ni laa
Aku buat entry ni sebabnye aku baru memulakan activity petang aku dengan mengayuh basikal ini selama 30 min. Ayah aku cakap, kalau sehari aku kayah selama 1 jam( pagi 30 min, petang 30 min) confirm kurus sebab kita menggerakkan seluruh anggota badan kita. Tapi memang betul pon, aku kayuh semalam 30 min, berpeluh from head to toe. Actually basikal tu da ada kt rumah aku sejak aku darjah 4,ilaitu semasa aku berumaur 10 tahun, tapi aku tak pernah pon rasa nak  manfaatkan benda tu. Sekarang umur aku da 21 tahun, baru rasa nak guna, nasikal tu pon da uzur. Meter da tercabut la, body pon da berkarat, tapi still boleh guna, hehe. Selama ni mak and ayah aku je yang selalu guna. Basikal ni pon ayah aku beli atas nasihat doktor yg menyuruhnya sebab dulu my mom pernah lumpuh. So lepas sembuh, dr kata kaki kena byk bergerak or in other word kena banyak buat exercise. so ayah aku pon beli la supaya my mom boleh buat exercise kaki everyday. Ok jom kita sambung balik cerita air bicycle tadi. Sini aku nak state kan kebaikan air bicycle ni ye :

1. Dapat mengecilkan peha korang sebab kaki kita bergerak untuk mengayuh basikal ni.
2. Dapat mengescilkan lengan korang semua kerana handle basikal ni akan bergerak ke depan and   kebelakang semasa korang kayuh.
3. Dapat mengempiskan perut korang kerana otot perut kita turut bergerak and bekerja semasa kita mengayuh basikal nie. Sebenatnye bukan setakat otot perut sebenarnya, tetapi keseluruhan badan kita bergerak.

So apa lagi, pada sesiapa yang malas nak jogging petang2, apa kata korang kayuh basikal ni, tak payah keluar rumah pon..:)

05 April, 2012

The True Meaning of Frendship

Assalamualaikum...

Kalau tgok pada tajok mesti korang inagt entry kali ni nk describe apa itu mna sebenar erti sebuah persahabtan..Saya rasa xpayah la saya membebel pasal persahabatan kt sini panjang2.. Tapi aku  nk tunjuk kan kt korg kawn2 aku yg menunjukkan erti persahabtan sebenar pada ak dr ak sekolah menengah sampi habis diploma. Mereka ni lah kawan2 yg ada ketika senag n sush.. mereka la yg selalu ada ketika aku sedih.. yg sentiasa menyokong apa yg aku buat.. mmberi nasihat ketika aku tersasar, mmberi jalan ketika aku buntu.. Luv u All..

Dari SMKAP until now.. u all always in my mind n my heart

Baju kelabu: Mizah, bakal cikgu BI.. ;), now at IPG Ipoh
Baju purple:  Aini.. now at UM


Shida.. now at USM (sory dear gmbo blur.. curi kt fb ko.. ni je yg ad... lambt nk upload dr laptop.. ;p


Teha.. 


From UiTM
muni


jihan
Tengku
Ekin



mimey

aimi
 Gaduh, bermasam muka, touching, tinggi suara... sume kite rasa bersama...
Semoga persahabatn kita kekal sampi ke syurga.. n to ALL my fren, closed o not, bg aku, once a fren, 4ever a fren.. SEMOGA KITA SEMUA BERJAYA DUANIA & AKHIRAT.





04 April, 2012

BBQ AC110 6C

Assalamualaikum sume...

Wah!! hari nie da masok hari ke 3 ak dudk rumah.. Hurmm tersangat la bosan coz sorg2 je kt umah( sibling yg lain dok hostel) so consider sorg laa.. Abg ak blaja kt nilai, N9.. adik yg bawh ak at Unisza.. yg f5 dok hostel, yg drjh 6 pon dok hostel( sebb skola die jaoh dr rumah n slalu ada kles tambahan malam).. Ok disebbkan bosan n xdok pe nk wat... aku nk tulis entry pasal BBQ kelas ak yg kitorg wat before start exam. BBQ nie kitorg wat untuk gather balik budak2 kelas c yg da berpindah.. Xp xramai pon yg datang.. N Thanx to yg sudi hadir.. Hehehehe

BBQ nie kitorag wat pada 11/3/2012. First paper start 14/3.. So wat before final senang ckit.. T bila da start paper msti ramai yg nk study... BBQ kitorg kali nie sume kitorg prepare sndiri coz majorit classmate aku duduk umah sewa... so bolah masak.. Kitorg devide tugas ikut rumah sewa and sape2 yg dok kolej dtg tolong2.. Rumah sewa aku kitorg sediakn nasi goreng, kek batik, agar2, keropok n air.. Rumah sewa k.iqa plak sediakan sandwich, kek and kek coklat.. n if i not mistake ada brownise. Ayam plak disediakan olah budak2 lelaki.

yummy!!!!!!!

cantik kan pic nie??? credit to mimi 


Add caption

ready 1 2 klik!!

agent2 yg bz mmbakar ayam.. =) thank u all!!!!

menjamu selera..yummy!!!!

gather untuk game

ni lah jadinya kalau naluri kewanitaan melebihi kelelakian..haha ^_^

taklimat dr organizer

ready for game

tayangan bontot..hak3

sume kapel berusaha nk menang

kemuncak game!!!!!!! 

zombie 1(nisah) ...=) 
after penat baling2 belon air n tepung

zombie 2 (izzaq)...hehe =)

zombie 3(amir) hehe =)
 Memg njoy r time BBQ hri 2 coz x sangka ada sukaneka yg disediakan oleh organizer rupenye.. walaupon just  a simple game.. but really enjoy it.. Time BBQ 2 jugak kitorg ada celebrate bday AIMI sebb bday die 7 hari bulan. so kitorg rancng celebrate time 2..  Rasanye ini je la kowt yg nk  ditulis... Nanti kalau rajin ada entry baru yg menyusul.. :)



bday girl.. HEPY BDAY!!!!!!!!

01 April, 2012

1st Entry for 2012

Assalamualaikum sume...

Wah!!!!!!! sudh lama ak x meng up date blog nie.. Biasa lah student life.. mne penh free.. tambah2 plak student last semester... busy memnjg.. dgn  project, test kuis n final exam(nie ak refer jadual ak untuk buln JAN-MAC). And NOW... i'm free..  Start from 1 APRIL, status ak sebagai student diploma berakhir.. :D.. Perasaan ak memg heppy coz dapat habiskn diploma on time...(hope result sume pass). Tapi dalam kegembiraan ada kesedihan... Sedih berpisah dgn mmber2... Sebab sepnjng mnjalani hidup sebagai studen di UiTM DUNGUN.. kwn memg byk mmbantu especially bila da duduk kt lua o mnjadi NR.. Time ni la kita kenal kwn kita sebenar.. kenal perangai sebenar mereka.. Sedih sgt2 untuk perpisahan kali ni sebb xtau lgi bila bole jmpa terutama bila nk berpisah dgn kwn yg rapat merangkap housemate.. muni,jihan,mimi,ekin,aimi n tengku... Dengan mereka byk berkongsi suka duka.. Nk membengongkan diri pon mereka sume layan.. I LUV U ALL, luv every moment that we have spent together and luv the way you are..

Sape kata x sedih berpisah dgn kwan2 lain??? Mesti r sedih.. lau x sedih..xkan ak nangis kt lua dewan after exam...(huhu malu gak xp da xdapat nk tahan). Jannah, ayu, kak.iqa, nisah n ruby.. ak memg xkn lupa korg r.. Dapat kenal korg memg kenangan yg xkan dilupakan. Untuk classmate ak yg lain.. memg bertuah dpt kenal dgn korg sume coz korg memg baik... AC110 especially group  C from part 1 until part 6.. U r the best !!!!

Kepada semua lecturer yg telah bersush payah mengajar ak dr sem 1 sampi sem 6... thank you so much.. InsyaAllah sya akan sentiasa doakan untuk kesejahteraan kalian keranya hanya itu yg mampu sya berikan... :)

AC110 6C after exam last payyper.. gonna miss u alls.. :D