20 July, 2016

Motivation untuk Diri Sendiri

Assalamualaikum

Hurm..sudah lama tak tepek apa2 tulisan di blog ni.. last was 2014. Tetiba tengah2 buat kerja teringat blog yang lama sudah tidak dijenguk.. Huhuhu.. Seingat sis, sis stop tulis blog tahun 2014 tu sebab busy sangat dengan practical, habis practical sambung final sem..so harusla busy kan? Hikikhik.. Tahun2015 sis hbis blaja bulan jan.. tapi sis langsung x ingat pasal blog ni…smpai laa skang..hihi baru teringat bila tengah kerja..dan tetiba sis rasa rindu plak nak menulis balik, tapi sis tak tau nak tulis apa.. J J so..sis rsa sis nak merapu. Actually sis tengah sedih LL confius (T_T), stress pon ye jugak. Sedih sebab result sis untuk ACCA (first paper) fail, sis tak letak high expectation sgt untuk lulus sebb sis x sempat jawab 2 sub questions, yg total mark die 20 marks, qute big rite? Tapi still sis mengharapka keajaiban untuk sis lulus. Dah laa this year sis kna pass 2 paper.. so means sis kna reseat untk sept or Dec punye paper.. Sis stress tau sebab coz ni subject membaca.. Sis memg kalau subject membaca sis punye nervous lain mcm..Sebab bab membaca sis lemah ckit.. Sis lupa nk bg tau reason sis kena pass 2 paper this year sebab skang ni sis contract under FGV as a Cadet Accountnat 3 years. Tapi sis kena berkhidmat di Pasir Gudang. Sis jugak stress sebab sis skang ni byk betol kje.. smpai kna balik malam.. Dan ini jugak reason knp sis menulis balik..seba sis xtau nk luahkan kt sapa..

                Sis cerita dekat parents sis tapi sis tak nak laa tujuk yang sis ni terlalu sedih and Terlalu stress…nanti depa risau..sis just ckp sis okay je.. Tapi sometime sis rasa “aku mampu ke nak hadap semua benda ni” Sis still question diri sis..sebab sis kadang2 rasa tak mampu. Tapia da suara lain dalam otak sis ni ckp.. ‘kalau kau tak mampu, Allah tak akan bagi kau lulus interview, awal2 lagi ko tak akan terpilih’.. Yup it upon betol.. Sis xprepare pon untuk interview, sebab last minit, sis tak prepare untuk jawab English test die yg susah dan sis jugak x prepare untuk jawan math test die yang entah apa-apa. Plus sis punye document pon x lengkap, tapi Allah bgi sis lulus, mgkin ini betol rezeki sis. Bayangkan time tu application 1400++ and yg called for iv 100 and yg die nak hnya 25, but..yang  pass only 19, so bila sis ingt mnde ni..sis yakin sis bole buat, but sis perlu berkorban lebih, work really hard dari before this. Sis bole habiskan Degree in Accounting, so sis yakin sis bole habiskan 5 paper ni lagi..
Am I right?



 Sis tulis ni sebab sis nak motivation je, sebab sis nk remind balik apa yg sis penah lalui b4 sis dapat join FGV, supaya sis consisten and x biarkan usaha sis selama ni sia2.. Sebab sis memang ada intention untuk professional paper, and thanks  Allah, die bg sis join sponsorship under FGV ni. So sis kena berusaha lebih laa kan?? Sis mohon semua doakan sis Berjaya. Amin Semoga anda semua berjaya juga di Dunia dan akhirat